Nora 2
Casa păpușii
INTERVIURI CU
Andreea Vulpe, Sebastian Marina,
Mădălina Mușat
Nora 2. Casa păpușii
de Lucas Hnath
Regia: Andreea Vulpe
Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe
A învins. E frumoasă, e elegantă, e creativă, e stăpână pe ea. În plus, e superrelaxată. Ați asocia aceste trăsături cu Nora lui Ibsen? Unele da, unele nu. Superrelaxată, în nici un caz. Dar autorul nu mai e Ibsen, ci americanul Lucas Hnath. După 15 ani Nora se întoarce acasă doar ca să-și rezolve problemele legale. O dezbatere cu pro și contra despre feminism, libertate versus responsabilitate, rolurile de gen în societatea patriarhală și în cea modernă. Dezbatere? Atunci există riscul ca argumentele să fie o simplă defilare de concepte. Fără căldură, fără umanitate. Nu însă și când e vorba de montarea Andreei Vulpe de la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe cu Elena Popa în rolul principal. În cazul acesta, orice replică, atitudine, chiar privire răsar dintr-un ghem de trăiri, de relații, de încontrări.
Nora de azi s-a împlinit pe toate planurile. Scrie romane feministe de succes, semnează contracte și, nu în ultimul rând, se laudă cu o serie de iubiți. Este adversara căsătoriei. Femeile care nu sunt fericite ar trebui să o abandoneze, consideră Nora cea eliberată de prejudecăți. De ce căsătoria trebuie să se rezume la un singur om pentru tot restul vieții? Oamenii se schimbă. De ce partenerii trebuie să rămână blocați într-o formă căreia i-a dispărut fondul?
În funcție de convingerile ei se vor poziționa toate personajele: bătrâna doică, cea care a crescut-o pe Nora și pe copiii ei, după ce ea i-a abandonat, Torvald, soțul părăsit și fiica cea mare, Emmy. „Salut, sunt Emmy, fiica ta. Îmi pare bine să te cunosc”, i se prezintă mamei, în aparență, fără urmă de resentiment. Dimpotrivă, solară, calmă, cu un zâmbet radios pe față. Paradoxal, fiica femeii de carieră va respinge modelul feminist-revanșard al Norei. Ea râvnește la o viață trăită împreună cu iubitul său. Dar adevărata dispută de gen se derulează între Nora și Torvald. Un Torvald sensibil, ale cărui răni nu s-au cicatrizat nici după cincisprezece ani. Pentru el, viața în doi ar fi însemnat depășirea împreună a problemelor. Happy end? Nu, doar că, până la urmă, istoria trăită în doi va conta mai mult decât atitudinea revanșardă a Norei.
Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe
Nora 2. Casa păpușii
- de Lucas Hnath
- Traducerea: Andreea Vulpe
- Regia: Andreea Vulpe
- Scenografia: Daniel Titza
- Muzica: Cristina Juncu
- Light design: Lucian Moga Animații /
- Montaj video: Ördög-Gyárfás Ágota
DISTRIBUȚIA
- Elena Popa
- Sebastian Marina
- Mona Codreanu
- Mădălina Mușat / Anca Pitaru
și copiii Matei Popa și Christof Marina