Don Juan
de Molière
INTERVIURI
Șerban Gomoi, Gabriel Răuță, Sorina Ștefănescu
Don Juan
de Molière
Regia: Cristi Juncu
Teatrul „Nottara”
Tot auzim că textele clasice devin pretexte pentru o montare contemporană. Ei bine, dacă ceva este extraordinar în spectacolele regizorului Cristi Juncu, cum se întâmplă și în Don Juan de la Teatrul Nottara, nu este folosirea textului ca pretext, ci demonstrația pe viu că acesta își păstrează savoarea neclintită. Chiar dacă Molière l-a scris acum patru sute de ani. Ceea se vede cu ochiul liber sunt finețea, bunul gust, comicul subtil și actoria lucrată la milimetru. Ceea ce nu se vede, dar intră subliminal în public, îmbogățind pe nesimțite universul din fața noastră, este limba bogată și expresivă.
În prim-plan rămâne relația dintre credinciosul Sganarelle și histrionul raționalist, Don Juan. Două personalități contrastante, două creații actoricești admirabile, care se potențează reciproc, prin temperamentele diferite ale lui Șerban Gomoi și Gabriel Răuță: unul veșnic în mișcare, curat argint viu, cu un debit incandescent; celălalt, așezat, onest, blând și molcom. Pentru acesta plăcerea supremă o reprezintă țigara. Cât despre plăcerile lui Don Juan… le știm cu toții. Rămân aceleași de vreo patru sute de ani încoace.
Dacă Molière a scris piesa acum patru sute de ani nu înseamnă că vedem teatru ca acum câteva secole. Dona Elvira e îmbrăcătă în piele din cap până în picioare. Ca să nu mai vorbim de adidașii cu leduri ai lui Don Juan. Un copil pentru care nimic nu este interzis. Pentru care orice tip de autoritate intră imediat în malaxorul negării. Sau al deriziunii.
Setea de a trăi viața la maximum, curajul, îndrăzneala și onoarea se mixează în Don Juan cu un set de convingeri raționaliste și, paradoxal, morale. Un asemenea personaj poate vorbi convingător despre sublim. Și toți îl cred.
Histrion din structură, în interpretarea de zile mari a lui Șerban Gomoi, orator de vocație, Don Juan își vrăjește interlocutorul cât ai zice pește. De fapt, singura dată când îl vedem pe Don Juan în acțiune va fi când îi sucește mințile țărăncuței Charlotte. După ce, bineînțeles, îi ceruse mâna și altei fete din sat. Dar nu comportamentul de cuceritor și lipsa de scrupule surprinde, ci mai ales febrilitatea intelectuală a lui Don Juan.
Don Juan
de Molière
Regia și versiunea scenică a textului: Cristi Juncu
Scenografia: Carmencita Brojboiu
Light design: Cristian Șimon
Distribuția
DON JUAN, fiul lui Don Louis – Șerban Gomoi
SGANAREL, valetul lui Don Juan – Gabriel Răuță
ELVIRA, soția lui Don Juan – Diana Roman
CHARLOTTE, o țărancă – Mihaela Subțirică
PIERROT, un țăran – Răzvan Bănică
DON CARLOS, fratele Elvirei – Rareș Andrici
DON LOUIS, tatăl lui Don Juan – Paul Chiribuță
DIMANCHE, un negustor – Sorin Cociș
MATHURINE, o altă țărancă – Sorina Ștefănescu
UN CERȘETOR – Ion Haiduc
GUSMAN, servitoarea Elvirei – Raluca Jugănaru
DON ALONSO, alt frate al Elvirei – Vlad Bălan
STATUIA COMANDORULUI – Alex Floroiu
O ALTĂ STATUIE – Claudia Moroșanu